- Klíma tisztítását legjobb, ha szakemberre bízza, amit minden szezon előtt célszerű elvégeztetni. Egyes gyártók csak így vállalnak garanciát készülékeikre. A tisztításnak mindkét egységet (split klímák esetén) érintenie kell, hiszen csak így teljes.
-kültéri egységek
-beltéri egységek

- A karbantartás két fő elemet tartalmaz: A beltéri egység elpárologtatójának valamint szűrőinek vegyszeres tisztítása. Szükség esetén a ventilátor tisztítása. A kültéri egység kondenzátorának kompresszoros takarítása. Szükség esetén hűtőközeg üzemi nyomásának ellenőrzése. Ezenkívül a cseppvíz elvezető rendszer ellenőrzése sem elhanyagolható.

- Legionella betegség megelőzése. A legionella fertőzés vagy baktérium előfordulása a hagyományos, szobai légkondicionáló berendezésekben az alacsony hőmérséklet, vagy magas hőmérséklet de száraz környezet miatt meglehetősen csekély. A legionella baktérium szaporodásához a meleg (20°C-45°C hőmérsékleti tartomány) és ugyanakkor nedves környezet szükséges. A légkondicionálókba kevés az olyan működési tartomány, amikor ezek a tényezők együtt fordulnának elő. Egyre több légkondicionáló rendelkezik már öntisztítás funkcióval, melynek működése és lényege, hogy a beltéri egységet a működés után kiszárítja, így számos baktérium, többek között a legionella létezését is ellehetetleníti.